Magzati genetikai vizsgálat

Genetikai vizsgálat során kromoszóma-rendellenességek előfordulásának kockázatát becsüljük meg, valamint a magzatban újonnan előforduló, egészséget károsító génhibák kimutatása a cél.

A modern technikának és tudománynak köszönhetően ezek a kromoszóma-rendellenességek nagyon gyorsan adnak választ a kérdéseinkre, ráadaásul nagyon pontos eredményt is kaphatunk.

 

Mi az a genetikai szűrés?

A genetikai szűrés egy speciális típusú prenatális teszt, amelyet terhesség alatt végeznek annak érdekében, hogy megállapítsák, vannak-e genetikai rendellenességek vagy kromoszóma-rendellenességek a magzatban. Ez a vizsgálat lehetővé teszi az orvosok számára, hogy még a születés előtt azonosítsák a lehetséges egészségügyi problémákat, mint például a Down-szindróma vagy más genetikai eltérések. A genetikai szűrés során általában vérvizsgálatokat és/vagy ultrahang vizsgálatokat alkalmaznak, amelyek segítségével az orvosok meg tudják állapítani a magzat genetikai egészségi állapotát és az esetleges kromoszóma-rendellenességeket.

A genetikai szűrés nagy segítséget jelenthet a szülők és az orvosok számára, mivel lehetőséget ad a lehetséges egészségügyi problémák korai azonosítására, ami fontos a megfelelő támogatás és kezelés biztosítása szempontjából. Ezáltal a szülőknek és az orvosoknak időben lehetőségük van felkészülni a születés utáni kezelésekre és a megfelelő gondozásra. A genetikai szűrés tehát egy fontos eszköz a terhesség alatt, amely lehetővé teszi a megelőző egészségügyi intézkedések meghozatalát és a születés előtti diagnózist, ami kulcsfontosságú a magzati egészség védelme és az esetleges további komplikációk megelőzése szempontjából.

 

Milyen genetikai rendellenességeket lehet szűrni?

A genetikai szűrés olyan hatékony eszköz, amely lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák a magzatban jelen lévő különböző genetikai rendellenességeket és kromoszóma-rendellenességeket. Az ilyen típusú szűrés képes azonosítani számos súlyos genetikai eltérést, amelyek jelentősen befolyásolhatják a magzat egészségi állapotát és fejlődését. Ezek közé tartoznak például:

Down-szindróma (triszómia 21):

  • A leggyakoribb genetikai rendellenesség, amely az egyik 21-es kromoszóma hibás másolatából ered.
  • Jellemzően a szellemi fejlődési nehézségek mellett számos fizikai jellemzővel is jár, például lapos arcformával, ferde szemekkel és izomtónus problémákkal.
  • Az érintettek gyakran különleges oktatási és egészségügyi támogatásra szorulnak, és rendszeres orvosi felügyeletre van szükségük az esetleges egészségügyi komplikációk miatt.

Edwards-szindróma (triszómia 18)

  • Egy ritka genetikai rendellenesség, amely számos szervrendszert érinthet, és jellemzően súlyos fizikai és intellektuális fogyatékossággal járhat.
  • Az érintetteknek általában szív- és veseproblémáik vannak, valamint a végtagokban és a belső szervekben is rendellenességek alakulhatnak ki.
  • Mivel az Edwards-szindrómában szenvedő csecsemők életképessége általában korlátozott, az intenzív orvosi kezelés és gondozás mellett az életkoruk általában alacsony marad.

Patau-szindróma (triszómia 13)

  • Egy másik ritka genetikai rendellenesség, amely súlyos szív-, agy- és gerincproblémákkal járhat, és rövid élettartammal is társulhat.
  • Az érintettek gyakran szembesülnek szem- és fülfejlődési problémákkal, valamint egyéb súlyos idegrendszeri komplikációkkal, amelyek jelentősen befolyásolhatják az életminőséget.

Turner-szindróma (45,X)

  • Olyan genetikai rendellenesség, amely a nőknél a nemi kromoszómák hiányával vagy szerkezeti rendellenességeivel jár, általában hiányzik vagy hiányos az egyik X-kromoszóma.
  • Az érintettek általában rövid termetűek és meddők, és más fizikai jellemzőkkel is rendelkezhetnek, mint például nyakredővel és csontritkulással.

Klinefelter-szindróma (47,XXY)

  • A  férfiaknál a nemi kromoszómák rendellenességével járó genetikai rendellenesség, ahol az érintettek egy vagy több extra X-kromoszómával rendelkeznek a normális XY kromoszóma helyett.
  • Az érintettek általában meddőséggel, alacsony tesztoszteronszinttel és más fizikai jellemzőkkel, például emlőmirigyek megnagyobbodásával és hosszabb végtagokkal küzdenek.

Jacobs-szindróma (47,XYY)

  • Olyan genetikai rendellenesség, amelyben a férfiaknál egy extra Y-kromoszóma van jelen a normális XY kariotípuson felül.
  • Az érintettek általában normálisnak tűnő fejlődéssel és megjelenéssel rendelkeznek, bár néhány esetben enyhe szellemi fejlődési problémák vagy viselkedési nehézségek előfordulhatnak.

Tripla X-szindróma (47,XXX)

  • A Tripla X-szindróma egy nőknél megfigyelhető genetikai rendellenesség, amelyben három X-kromoszóma van jelen a szokásos kettő helyett.
  • Az érintettek általában normális testi és szellemi fejlődéssel rendelkeznek, bár néhány esetben enyhe tanulási nehézségek vagy más viselkedési problémák előfordulhatnak.

 

Mikor érdemes elvégezni a genetikai tesztet?

A genetikai tesztet általában az anya terhességének korai szakaszában vagy a terhesség közepén szokták elvégezni annak érdekében, hogy időben azonosítsák a lehetséges genetikai rendellenességeket vagy kromoszóma-rendellenességeket a magzatnál. Az optimális időpont megválasztásában az orvosok figyelembe veszik a terhes nő életkorát, a családi anamnézist, valamint az esetleges kockázati tényezőket, mint például a korábbi terhességek alatt tapasztalt problémákat vagy a genetikai rendellenességekre való hajlamot.

Általában az első prenatális genetikai tesztet a terhesség 11. és 14. hetében végzik, ami lehetővé teszi az orvosok számára, hogy azonosítsák a Down-szindróma és más kromoszóma-rendellenességek esetleges jeleit. Ezt általában egy kombinált teszt segítségével végzik, amely magában foglalja az ultrahang vizsgálatot és a vérvételt is.

Fontos tudni, hogy a prenatális genetikai tesztelés egyéni döntés, amelyet a terhes nők egyéni értékei és meggyőződése alapján kell meghozniuk. Az orvosok általában megbeszélik a tesztek lehetőségeit, valamint az esetleges eredményekkel járó lehetséges következményeket, hogy segítsenek a terhes nőknek és a családoknak jól tájékozott döntéseket hozni.

Ha a kismama esetleg kockázati tényezőknek van kitéve, vagy olyan korábbi egészségügyi problémái voltak, amelyek növelhetik a genetikai rendellenességek kockázatát a magzatban, az orvos további teszteket is javasolhat a terhesség későbbi szakaszaiban. 

 

Milyen típusú magzati genetikai tesztet lehet csináltatni?

Kombinált tesztek

  • A kombinált tesztek általában az első trimeszterben végeznek el. Ezek magukban foglalják az ultrahang vizsgálatot és a vérvizsgálatot.
  • Az ultrahang segít a magzat meghatározott testi paramétereinek mérésében, amelynek eltérései Down-szindrómára vagy más genetikai rendellenességekre utalhatnak.
  • A vérvizsgálat során az anya vérszérumból származó biokémiai markereket mérnek, amelyek szintén segítenek a kromoszóma-rendellenességek kockázatának becslésében.

Non-invazív prenatalis tesztek (NIPT)

  • Az NIPT során a terhes nő vérmintáját használják, hogy azonosítsák a magzat szabad DNS-ét a vérben.
  • Ez a teszt rendkívül pontos és biztonságos a magzatra nézve. Számos genetikai rendellenesség, például a Down-szindróma, a Patau-szindróma és az Edwards-szindróma azonosítására használható.
  • Az NIPT-et általában a terhesség 10. hététől lehet elvégezni, de az eredmények megértéséhez és értelmezéséhez szakorvosi tanácsadás ajánlott.

Magzati ultrahangvizsgálatok

  • A terhesség során számos magzati ultrahang vizsgálat áll rendelkezésre, amelyek segítenek az orvosoknak a magzat anatómiájának és egészségének megfigyelésében.
  • Az ultrahangvizsgálatok képesek azonosítani olyan rendellenességeket, mint például a szív- és veseelváltozások, valamint a gerincfejlődési rendellenességek. A magzat méreteit folyamatosan figyelemmel kísérve az egészséges fejlődés is figyelemmel kísérhető, illetve a rendellenességek is kizárhatóak a vizsgálat során.
  • Ezek a vizsgálatok nemcsak a genetikai rendellenességek, hanem egyéb egészségügyi problémák vagy strukturális eltérések azonosítására is szolgálnak.

Magzatvíz-mintavétel (amniocentézis) és chorionvilluszbiopszia (CVS)

  • Az amniocentézis és a CVS olyan invazív eljárások, amelyek során a magzat kromoszómáit közvetlenül mintavételezik.
  • Az amniocentézis során magzatvízmintát vesznek, míg a CVS során a méhlepényből veszik a mintát.
  • Ezek a tesztek magas pontossággal azonosíthatják a kromoszóma-rendellenességeket, de némi vetélési kockázattal járnak, ezért általában csak akkor végezzük el, ha az előző tesztek kóros eredményt mutatnak, vagy ha a terhes nő kockázati tényezőknek van kitéve.

 

Milyen genetikai tesztek érhetőek el a rendelőben?

Kombinált teszt

A szűrőteszt számos paraméter együttes értékelése alapján 95%-os megbízhatóságú kockázatbecslést ad a három leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenesség, azaz a 21-es, 18-as és 13-as triszómiák jelenlétéről a születendő babánál.

Genetikai szűrés ára:

  • Kombinált teszt – 58 000 Ft
  • Kombinált teszt toxémia szűréssel – 68 000 Ft

Trisomy teszt

A TRISOMY tesztek nem invazív, biztonságos és fájdalommentes prenatális vizsgálatok, azaz NIPT szűrések. Segítségükkel nagy pontossággal kiszűrhetők a születendő gyermek esetleges kromoszóma-rendellenességei az édesanya vérének elemzésével.

A TRISOMY teszt Alap verziója ikerterhességben is alkalmazható, és a genetikai ultrahangos szűréshez és a kombinált szűréshez képest nagyobb szenzitivitást és specifikusságot ér el a három leggyakoribb triszómia kimutatásában. 

Genetikai szűrés ára:

  • TRISOMY teszt Alap – 129 000 Ft
  • TRISOMY teszt XY – 149 000 Ft
  • TRISOMY teszt Complete – 229 000 Ft

IntelliNIPT™

Az IntelliNIPT™ a legújabb generációs technológia alkalmazásának köszönhetően kiváló szenzitivitást és specificitást biztosít. Ez nagy megbízhatóságot jelent a szükségtelen invazív vizsgálatok csökkentése érdekében.

Az IntelliNIPT™ egy fájdalommentes vérvételen alapuló teszt, amely a Down-kór, az Edwards-kór, a Patau-kór, valamint akár az összes kromoszóma triszómiájának felismerését teszi lehetővé már a terhesség korai szakaszában.

Genetikai szűrés ára:

  • IntelliNIPT™ Alap Csomag – 179 000 Ft
  • IntelliNIPT™ Prémium Csomag – 229 000 Ft

NIFTY Pro™

Az iGen Nifty-Pro teszt, mely a Down-, Edwards-, Patau-szindróma és számos más kromoszóma-rendellenesség kimutatása mellett 84 féle mikrodeléciós és mikroduplikációs szindróma szűrését teszi lehetővé.

A NIFTY™ (Non-Invasive Fetal TrisomY test) egy egyszerű, biztonságos, rendkívül pontos prenatális teszt, amely több mint 99%-os érzékenységgel méri a Down-, Edwards-, illetve a Patau-szindrómák kockázatát, illetve egyéb triszómiák, nemi kromoszóma-rendellenességek és mikrodeléciós/duplikációs szindrómák szűrésére is alkalmas.

Genetikai szűrés ára:

  • NIFTY Pro – 225 000 Ft

PrenaGenetics®

Új, kockázatmentes módszer a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására.

A PrenaGenetics® az első olyan magzati non-invazív genetikai vizsgálat, amely a legmagasabb nemzetközi akkreditációval, IVD CE minőségi bizonyítvánnyal rendelkező technológia alkalmazásával, magyarországi laboratóriumban kerül előállításra.

A PrenaGenetics® kockázatmentesen, a magzatot nem veszélyeztetve, anyai vérvétellel, az invazív módszerrel végzett vizsgálatokkal azonos hatékonysággal képes kimutatni a Down-kórt és más számbeli kromoszóma-rendellenességet.

Genetikai szűrés ára:

  • PrenaGenetics® Alap – 99 000 Ft
  • PrenaGenetics® Optimum – 199 000 Ft
  • PrenaGenetics® Plus – 229 000 Ft
  • PrenaGenetics® Origin – 395 000 Ft
  • PrenaGenetics® Monogen – 395 000 Ft
 

Rendelőnkben elérhető genetikai vizsgálatok

Kombinált teszt
58 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór
További információ ]

Kombinált teszt toxémia szűréssel
68 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór
[ További információ ]

PrenaGenetics® Alap
99 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór (Ikerterhesség esetén is elvégez­hető)
[ További információ ]

PrenaGenetics® Optimum
199 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór, Nemi (X és Y) kromoszómák szám­beli rendellenességei
[ További információ ]

PrenaGenetics® Plus
229 000 Ft

Eredményt ad: A magzat teljes kromoszóma állo­mányát vizsgálja, vagyis az összes autoszomális és nemi kromo­szó­ma számbeli rendel­lenességei­re, illetve azokban előforduló eset­leges dupli­kációkra vagy delé­ciókra ad ered­ményt, 7 Mb részletességig.
További információ ]

PrenaGenetics® Origin
395 000 Ft

A PrenaGenetics® Plus és az ORIGIN hordozóság szűrés együttes vizsgálata

Eredményt ad: A magzat teljes kromoszóma állományának vizsgálatára, valamint a szülők által hordozott és a magzat számára örökíthető genetikai betegségek előfordulására.
[ További információ ]

PrenaGenetics® Monogen
395 000 Ft

A PrenaGenetics® Plus és a MONOGEN vizsgálat együttes vizsgálata

Eredményt ad: A magzat teljes kromoszóma állományának vizsgálatára, valamint a magzatban újonnan előforduló, egészséget károsító génhibák kimutatására.
[ További információ ]

IntelliNIPT™ Alap Csomag
179 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása, X és Y nemi kromoszómák számbeli rendellenességei
[ További információ ]

IntelliNIPT™ Prémium Csomag
229 000 Ft

Eredményt ad: Down-kór, Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása, X és Y nemi kromoszómák számbeli rendellenességei, 7 Mb-nál nagyobb DNS töredékek többlete vagy hiánya, az összes kromoszóma számbeli rendellenességei
[ További információ ]

NIFTY Pro™ teszt
225 000 Ft

Eredményt ad:   Down-kór,  Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása, Turner-szindróma, Klinefelter-szindróma, Tripla-X szindróma,  Jakob-sziondróma, 84 további deléciós és duplikációs szindróma szűrése
[ További információ ]

TRISOMY teszt Alap
129 000 Ft

Eredményt ad:   Down-kór,  Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása
[ További információ ]

TRISOMY teszt XY
149 000 Ft

Eredményt ad:   Down-kór,  Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása, Jakob-sziondróma, Turner-sziondróma, Klinefelter-szindróma, Tripla-X szindróma
[ További információ ]

TRISOMY teszt Complete
229 000 Ft

Eredményt ad:   Down-kór,  Edwards-kór, Patau-kór, magzat nemének meghatározása, Jakob-sziondróma, Turner-sziondróma, Klinefelter-szindróma, Tripla-X szindróma, további több mint 100 mikrodeléciós- és duplikációs szindróma szűrése
[ További információ ]

 

Genetikai szűrést végző orvosaink

Dr. Kovács Attila Csaba

Dr. Kovács Attila Csaba

Szülész-Nőgyógyász

Dr. Kovács Bence Géza

Dr. Kovács Bence Géza

Szülész-Nőgyógyász

Szász Vivien

Szász Vivien

Ultrahang és babamozi

Dr. Hoffmann Eszter

Dr. Hoffmann Eszter

Szülész-Nőgyógyász

Dr. Balogh Sára

Dr. Balogh Sára

Szülész-Nőgyógyász

Magánrendelő elérhetősége

Cím

1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 1.

27-es kapucsengő

Hívj minket telefonon

+36 70 616 9690

Legyünk barátok

Kövess minket Instagramon