Nemigyógyászati magánrendelés

A nemi régióban előforduló fertőzések és megbetegedések teljes körű vizsgálata és kezelése a bőr- és nemigyógyász szakorovs feladata. Olyan női- és férfi nemiszervekkel érintő problémák, amelyek kiváltó okai lehetnek a gombák, vírusok, baktériumok, de akár még paraziták is.

Szexuális úton terjedő betegségek (STD) érinthetik a külső-, belső nemiszerveket is. A korai diagnózis fontos lehet, hiszen bizonyos STD-k kismedencei gyulladáshoz, tályoghoz vagy akár meddőséghez is vezethetnek.

Milyen STD paneleket lehet csináltatni rendelőnkben?

3-as panel (Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae)

5-ös panel (Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae, Mycoplasma g., Ureaplasma u.)

6-os panel (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria, Gardnerella, Atopobium)

10-es panel (Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae, Mycoplasma g., Mycoplasma H., Ureaplasma u., Ureaplasma p., Herpes Simplex I/II, Treponema P.)

Az STD panelek árai orvosi vizsgálattal együtt értendőek.

STD szűrőcsomagok:

Nőknek: nőgyógyászati vizsgálat, 5-ös panel, HIV, szifilisz – 60.000 Ft

Férfiaknak: urológiai vizsgálat, 5-ös panel, HIV, szifilisz – 60.000 Ft

Milyen vizsgálatokkal lehet kiegészíteni?

Nőknél: ultrahang vizsgálat, méhnyakrákszűrés, HPV szűrés, bakterológiai mintavétel.

Férfiaknál: prosztata vizsgálat, PSA szűrés, ultrahang

Hogyan készüljön STD szűrésre? Mi a teendő STD tesztelése előtt?

Mindkét nemre általánosan érvényes elvárás, hogy a vizsgálat előtt semmiféle krémet vagy ecsetelőt ne használjon a nemiszervek területén, illetve amennyiben antibiotikumot szedett, erről tájékoztassa orvosainkat. Az ezekben található hatóanyagok ugyanis befolyásolhatják az eredményt és téves diagnózis felállításához vezethet.

STD SZŰRÉS NŐKNEK

Nők esetében menstruációs időszakban nem lehet mintát venni, illetve 3 nappal a tesz időszaka előtt nem ajánlott nemi életet élni.

STD TESZT FÉRFIAKNAK

Szűrés előtt legalább 3 órával tilos a pisilés, illetve a végbél mosás. Amennyiben vérvétel is történik, nyugodtan ehet, nem befolyásolja a teszt eredményét.

Hogyan zajlik az STD szűrés és mintavétel?

A vizsgálatot végző orvos alaposan kikérdezi a szexuális szokásairól, ami sokszor zavarbaejtőnek tűnhet, de segíthet eldönteni, mennyire széleskörű tesztet érdemes csináltatni illetve a mintát honnan vegyék. Mivel az STD nem csak a nemiszervek területéről mutatható ki, így előfordulhat, hogy a húgycsőből, végbélnyílásból vagy garatból is szükséges mintát venni. Azt STD kórokozókat ugyanis a fertőzés helyéről vett mintából lehet kimutatni.

Nőknél a hüvelyből és méhnyálkahártyáról vesznek alapvetően mintát egy ecsetelővel, illetve a nemiszerv környékéről ha már látható jelei vannak a fertőzésnek. Ezt kiegészítheto a kikérdezettek alapján torokból vagy végbélből vett mintavétel is.

Férfiaknak a hugycsőből vesznek mintát egy pálcika segítségével, amit e fentiek alapján további területek mintavétele is követheti, de ez mind az orovossal történt konzultáción dől el.

Amennyiben szükséges egyes fertőzések kimutatásához vérvételre vagy vizeletmintára is szükség lehet.

Melyik orvoshoz lehet fordulni STD szűrés miatt?

STD szűrést nők esetében a nőgyógyász vagy bőr- és nemigyógyász, férfiaknál szintén a bőr- és nemigyógyász, illetve az urológus.

Milyen panaszok esetén javasolt az STD szűrés?

Mivel minden fertőzésnek más a lappangási ideje, de akár tünetmentesen is jelen lehet a szervezetben, ezért nehéz csak egy bizonyos dologra fókuszálni.

Azonban vannak olyan jelek, amik miatt érdemes lehet egy vizsgálatot elvégeztetni. Ilyenek például: megszokottól eltérő, bőséges, színes, bűzös váladékozás; viszketés; égő érzés; kiütések; apróbb sebek; hólyagok; fájdalmas együttlét; fájdalmas, csípő érzés vizeletürítéskor; véres vizelet.

Mikor és kinek érdemes STD tesztet csináltatnia?

  • Több partner esetén
  • Ha párjával óvszer elhagyása mellett döntenek, együtt érdemes a szűrést megcsináltatni
  • Ha egy partnerrel óvszer nélkül történt az aktus
  • Gyermekvállalás előtt
  • Olyan tüneteket érez, amik akár STD-re is utalhatnak

Mennyi idő után mutatható ki egy fertőzés a testben?

Azt az időszakot nevezzük ablakperiódusnak, amikor egy fertőzés jelenlétét még nem lehet kimutatni a szervezetben, így hamisan negatív eredmény kaphat teszteléskor, ugyanakkor már hordozóvá is válik és tovább is adhatja másnak.

HIV: 3 hét

Chlamydia: 2 hét

HPV: 1 hónap

Szifilisz: 4-5 hét

Ghonorroea: 2-5 nap

Nemi szervi herpesz: 2-4 hét

Hányszor kaphatok el STD betegséget?

Sajnos nem alakul ki a testben tartós védelem a nemi úton terjedő fertőzések ellen, emiatt életünk során akár többször is megfertőződhetünk, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Azt azonban érdemes tudni, hogy vannak olyan fertőzések ami akár akár orális úton is átadható vagy bőrkontakt után.

Jelen pillanatban 30 féle kórokozóról tudunk, ami szexuálisan terjedhet és betegséget okozhatnak.

Gyógyítható az STD?

A fertőzések nagy része teljesen gyógyítható, azonban vannak olyan vírusos betegségek, aminek csak a tüneteit tudjuk kezelni.

Melyek a leggyakrabban előforduló nemibetegségek?

HPV (Human papillomavirus)

Az egyik legyakoribb szexuális úton terejedő betegség. Több mint 40 HPV típus okozhat megbetegedést, és okozhat nem nemiszemölcsöket vagy legrosszabb esetben rákt is. Tévhitekkel ellentétben nem csak a nőket érinti a HPV, a férfiak is ugyanúgy el tudják kapni és hordozói lehetnek a vírusnak, de legtöbb esetben tünet mentesen van jelen a szervezetükben a kórokozó. HPV-s megbetegedés alakulhat ki az alábbi területeken: nemi szervek (pénisz, hüvely külső területe), hüvely, méhnyak, végbélnyílás- és nyálkahártya, száj, torok.

A HPV-re sajnos nincs gyógyszer, csak megelőzési módszer. Jelenleg a leghatékonyabb ha minden szexuálisan aktív ember beoltatja magát HPV elleni oltásssal, ami segíti felkészíteni a szervezetet a vírusra és ellenállóvá teszi ha találkozna a kórokozóval.

További információt itt találnak

HIV (Human immunodeficiency virus)

A HIV az emberi immunrendszert támadja úgy, hogy a fehérvérsejtek bizonyos típusát pusztítva, a szervezet fertőzések elleni védelme leépül és az immunrendszer működését is meggátolja. A HIV a fertőzött személy testnedveivel, váladékaival és szöveteivel terjed, ellenben a hiedelmekkel ellentétben nem terjed csókolózással, cseppfertőzéssel, rovarcsípéssel, mindennpos érintkezés esetén.

Chlamydia

Napjaink leggyakoribb szexuális úton terjedő betegsége a legaktívabb korosztályokban. Sokan nem is sejtik, hogy meg vannak fertőzve, mert telejesen tünetmentesek, így tudta nélkül adja tovább parnterének/partnereinek.

Amennyiben tünet alakulna ki a fertőzött személynél, úgy nőknél égő-cspő vizelés, alhasi fájdalmat, bővebb hüvelyi folyás, piros pecsételő vérzés, férfiaknál a fájdalmas vizelés,  makk bevörösödése és a gennyes folyás alakulha ki. Amennyiben nem kezelik a betegséget, súlyos szövödmények alakulhatnak ki.

Trichomoniasis

Főleg nőket érintő parazita fertőzés, ami gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Az egyetlen STD, ami közös fürdővízben vagy közös törölközőt használva lehet átadni.

Tünetek között vannak: sárgás-zöld, habos, halszagú folyás, viszketés, sűrű vizelési inger.

Gonorrhoea (tripper, kankó)

Kezdetben nagyon heves tüneteket produkál a test, majd lecsendesedik, azonban kezeletlenül sok komoly mellékhatás alakul ki nőkben és férfiakban is.

Nőknél a 10. nap után jelentkeznek a tünetek a húgycsőnél, ahonnan átterjed a hüvelybe, ahol a méhbe és a hüvelybe jut. Kezeletlen betegség esetén megbújhat a kórokozó és csak a partner tünetei árulják el a fertőzöttséget. Legsúlyosabb esetben meddőséghez vezethet ha nem kezelik i a fertőzöttet.

Férfiaknál fertőzést követő 3-4 nappal már jelentkeznek a nyálkahártya gyulladás tünetei: égő-viszektő érzés a húgycsőben, fájdalmas vizelés, véres-gyennes vizelet, gennyes váladék ürül, sűrűbb vizelési inger. Kezeletlen betegség esetén súlyos mellékhatások alakulnak ki.

Herpesz

A genitális herpeszt a Herpes simplex vírus 1-es és 2-es típusa okozza, amit az egyik legfájdalmasabb és kellemetlenebb STD-k közé sorolnak. Az 1-es típust orális szex során lehet elkapni, a 2-es típust a parnter nemi szervével való érintkezés során. 

Mivel a herpesz vírus sajnos nem tűnik el teljesen a testből kezelés során sem, hanem megbújik, emiatt a fertőzött személynél bizonyos esetekben (tartós stressz, immunrendszer gyengülése, lázas betegségek, másfajta fertőzések, stb.), ismét aktiválódhat a betegség és tüneteket produkálhat a test. 

Vannak, akiknél tünetmentesen van jelen a vírus a szervezetben, azonban ha megjelenik, a lágyéki nyirokcsomók tapintása fájdalmassá válik, kipirosodik a nemiszerv és a végbél környéke, hólyagosodás jelenik meg, vizelet- és székletürítés fájdalmassá válik, kisebesedés jelenik meg a fertőzött területen, fájdalmas húgycsőgyulladás és így vizelési panasz alakul ki.

Szifilisz

A Treponema pallidum kórokozó csak szoros testi kontaktus során képes fertőzni. Nemi területen, nyálkahártyán vagy sérült bőrfelületen tud bejutni a szervezetbe és kezd el nagyon gyorsan terjedni. Először a nyirokcsomókba jut el, majd innen a vérkeringésbe, emiatt is az a megnevezése hogy vérbaj. A tévhitekkel ellentéltben nem fertőz a szilifiliszes beteggel használt közös törölköző vagy mosdóhasználattal de még  uszodában sem lehet elkapni.

A betegség három fázisban zaljik le:

Első fázis: ahol a fertőzés bejutott a szervezetbe, nagyjából 1 hét után fekély alakul ki, a nyirokcsomók mindkét oldalon megnagyobbosnak, de pár hét alatt a tünetek elmúlnak.

Második fázis:  a fekély után pár héttel kiütés jelenik meg a test különböző területén, de akár az egész testet befedhetik. A fekélyek nagyon fertőzőek, ezüstös színűek, a nyálkahártyán is megjelennek. További tünetként láz, gyengeség, fejfájás, étvágytalanság is felléphet.

Harmadik fázis: ekkor már olyan súlyos elváltozások történnek a szervezetben, hogy akár halálos is lehet az emberre. Ekkor szervkárosodások, központi idegrendszer károsodás, szív- és érrendszeri szövetek súlyos megbetegedése, a mirigyes szervek tályogosodása, csont és izület fájdalmak is előfordulhatnak.

Hepatitis B (HBV)

A fertőzöttek 2/3-nál a betegség tünetek nélkül zajlik le és sokszor vérképből fedezik fel véletlenül a vírust. Ez a leghosszabb lappangási idejű fertőző májgyulladás, ez akár 6 hét vagy 6 hónap is lehet. Tünetek között vannak: a fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, bőr sárgulása, világos széklet és sötétsárga vizelet. Legtöbb esetben a legkésőbb 6 hónapon belül szövődménymentesen meggyógyul a fertőzött, azonban ameddig kimutatható az antitest a vérből, addig fertőző a személy illetve a májsejtek között továbbra is megbújik a vírus, ami immungyengülése esetén ismét reakcióra képes.

Hepatitis C (HCV)

Egy RNS-örökítóanyagú vírus, ami a máj gyulladását okozza. Gyakran tünetmentesen zajlik le, mert a lappangási idő elég változékony és egyénfüggő. Leginkább vérrel és szexuális úton terjed. A gyógyulás egyre  magasabb százalékban növelhető, azonban kezelés nélkül ez a betegség májzsugorhoz, májrákhozkrónikus májgyulladás alakul ki, ami halálos kimenetelű lehet.

Fontos hogy minél hamarabb fel legyen ismerve a fertőzés, mert így a gyógyulásra nagyon nagy esély van. 

 

 

Áraink

Nemigyógyászati szakorvosi konzultáció30 000
Nemigyógyászati szakorvosi kontroll (2 hónapon belül)25 000
HPV-tipizálás (Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.)20 000
HPV oltás beadása oltóanyaggal55 000
STD szűrőcsomag (3-as panel: Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
17 000
STD szűrőcsomag (5-ös panel: Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae, Mycoplasma g., Ureaplasma u.)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
20 000
STD szűrőcsomag (6-os panel: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria, Gardnerella, Atopobium)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
25 000
STD szűrőcsomag (10-ös panel: Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae, Mycoplasma g., Mycoplasma H., Ureaplasma u., Ureaplasma p., Herpes Simplex I/II, Treponema P.)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
30 000
STD szűrőcsomag nőknek (Nőgyógyászati vizsgálat, 5-ös panel, HIV, szifilisz)60 000
Nőgyógyászati vizsgálat és HPV tipizálás45 000
Hüvelyváladék tenyésztés15 000
STD szűrőcsomag férfiaknak (Urológiai vizsgálat, 5-ös panel, HIV, szifilisz)60 000
A kezelések árai tájékoztató jellegűek, a vizit során pontosítjuk.

 

Időpontfoglalás

Dr. Sas Andrea

BŐRGYÓGYÁSZ, NEMIGYÓGYÁSZ, KOZMETOLÓGUS

Dr. Sas Andrea, bőrgyógyászat, nemigyógyászat, kozmetológus
Z

Bakteriális, vírusos, gombás eredetű bőrgyógyászati kórképek kivizsgálása és kezelése

Z

Vírusos szemölcsök kezelése

Z

Nemi gyógyászati kórképek vizsgálata és kezelése

Dr. Romics Miklós

UROLÓGUS

Dr. Romics Miklós, Urológus, Urológia, Ultrahang, Prosztata vizsgálat, Vizelettartási probléma, Felfázás, Inkontinencia, PCOS, Merevedési zavar
Z

STD szűrés férfiaknak

Dr. Kovács Bence

Nőgyógyász

Dr. Kovács Bence Géza, Szülész-nőgyógyász, Terhesgondozás, Nőgyógyászat
Z

STD szűrés nőknek

Dr. Hoffman Eszter

Nőgyógyász

Dr. Hoffman Eszter - Szülész-nőgyógyász
Z

STD szűrés nőknek

Dr. Balogh Sára

Nőgyógyász

Dr. Balogh Sára - Szülész-nőgyógyász
Z

STD szűrés nőknek

Dr. Kovács Attila Csaba

Nőgyógyász

Dr. Kovács Attila Csaba, nőgyógyászat, nőgyógyász, terhesgondozás
Z

STD szűrés nőknek