Urológiai szakrendelés

Az urológiai ellátáson belül általános urológiai kivizsgálást és góckutatást végzünk, mely során fizikális és ultrahangos vizsgálattal zárjuk ki az urológiai megbetegedéseket. A fizikális vizsgálat során a hasi státusz felmérése mellett a genitális szervek állapotának felmérésére is szakítunk időt, az urológiai ultrahangvizsgálat pedig kiterjed a vesék, a húgyhólyag, a prosztata és a herék vizsgálatára is.

 

Urológiai vizsgálatról

Az urológia a vizelettermelő és kiválasztó rendszerünkkel – azaz a vesékkel, húgyhólyaggal, húgycsővel – és férfi genitális rendszerrel (a prosztatával, herékkel és hímvesszővel) és azok betegségeivel foglalkozik. Az urológus kezeli a húgyúti gyulladásokat (a felfázástól a heregyulladáson át a prosztatagyulladásig), a vese- és hólyagkövességet, az akaratlan vizeletvesztéssel és nehezített vizeletürítéssel járó problémákat és a fenti szerveket súlytó daganatos betegségeket is.

 Az urológiai vizsgálat során a has és az ivarszervek kézzel történő vizsgálatával indul. Ez, bár jelenthet kényelmetlenséget, fájdalommal nem jár. Ezt követően az urológiai szervek ultrahangvizsgálat végezzük – szintén fájdalmatlan eljárás – amit további diagnosztikai eszközökkel (vizelet- és vérvizsgálat, húgycsőkenet, etc.) egészíthetünk ki. Férfiak esetén 45-50 év felett prosztatarák szűrését végezhetjük: ennek során a végbélen keresztüli, tapintásos prosztatavizsgálatot is végzünk, ám ez nem része a rutin urológiai vizsgálatnak. A hölgyek esetén, hüvelyi előreesések (úgynevezett prolapszusok) és vizelettartási panaszok esetén hüvelyi vizsgálatot végezhetünk, ám ez semmiben nem tér el egy rutin nőgyógyászati vizsgálattól.

 

Milyen tünetek esetén forduljon urológushoz?

Férfiak esetében

 • Nehezített vizeletürítés, akadozó vizelet, maradékérzés
 • Hirtelen, vagy gyakori vizelési ingerek, erős késztetés, akaratlan vizeletvesztés a hirtelen ingerek mellett
 • Mozgás, köhögés mellett megjelenő akaratlan vizeletvesztés
 • Fájdalmas vizelés
 • Szúró, csípő vizelet
 • Véres vizelet
 • Genitális fájdalom
 • Vesetáji fájdalom
 • Alhasi/hólyagtáji fájdalom
 • Szexuális együttlét közben megjelenő panaszok
 • Erekciós gondok

Nők esetében

 • Ugyanez az erekciós gondok nélkül
 • Hüvelyi idegentestérzés
 • Mozgásra, köhögésre megjelenő akaratlan vizeletvesztés

 

Leggyakrabban előforduló urológiai betegségek

Vesekő

A kövesség gyakran előforduló probléma, főleg hirtelen induló vesetáji, alhasba sugárzó fájdalom képében jelenik meg. Időnként hirtelen rosszullét, véres vizelet is megjelenhet a kövesség mellett. Ilyenkor a sürgős urológiai és ultrahangvizsgálat mindenképpen kívánatos.

Vizelettartási zavarok

Vizelettartási zavarok (vagyis akaratlan vizeletvesztés) jellemzően kétféle lehet: vagy mozgásra, köhögésre – egy szóval hasi nyomásemelkedésre – történhet vizeletvesztés, vagy hirtelen ingerek mellett (a hólyagizomzat hirtelen összehúzódására jelentkezhet az inkontinencia, a vizeletcsorgás. Mindkét problémára számos megoldás javasolható, de csak tüzetes urológiai vizsgálatot követően.

Húgyúti fertőzések

A vizeletfertőzés, húgyúti infekció az egyik leggyakoribb a bakteriális (baktériumok által okozott) fertőzések közül. Vizeletvizsgálattal, szükség esetén vizelet tenyésztésével juthatunk el a diagnózisig, és az antibiotikus terápia mellett a kiváltó ok felkeresését is elvégezhetjük.

Prosztatarák

A prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú urológiai betegség, mely azonban – korai felismerés esetén – jól kezelhető és gyógyítható. Ehhez azonban szükséges, hogy már 45-50 év között évente történjen vérvizsgálat (és abból PSA – azaz prosztataspecifikus antigén – tumormarker meghatározás).

Merevedési problémák

Igen gyakori, az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá váló probléma, mely fiatal korban is jelentkezet, ám ilyenkor inkább szív- és érrendszeri, hormonális, vagy pszichés eredetű a zavar. Gyógyszeres és számos egyéb megoldás is ajánlható.

Vizeletürítési nehézségek

A főleg férfiakat érintő probléma eredete leggyakrabban a prosztatában keresendő: a megnagyobbodott prosztata szűkíti a húgycsövet, ezáltal a vizelet nehezebben, gyengébb sugárban ürül. Súlyosabb esetben az is előfordulhat, hogy a vizelet nem ürül ki teljesen, végső soron pedig a telejs vizeletrekedés is kialakulhat. A problémára első sorban gyógyszeres megoldás javasolható, de ennek hatástalansága esetén műtéti megoldásra is szükség lehet.

 

Urológiai vizsgálat menete

Az urológiai vizsgálat minden esetben a panaszok kikérdezésével és az előzmények megismerésével zajlik. Ezt követően fájdalmatlan hasi és genitális vizsgálat következhet (amennyiben ezt a panaszok indokolják), majd az urológiai szervrendszer ultrahangos vizsgálatát végezzük. Szükség esetén vizelet- és vérvizsgálattal egészíthető ki a diagnosztika.

 

Vizsgálat típusai

Műszeres vizsgálatok

 • Urológiai vizsgálat során hasi ultrahangvizsgálat keretében a vesék, a húgyhólyag és a prosztata ultrahangos vizsgálatát végezhetjük
 • Emellett a herék és a mellékherék áttekintő ultrahangos és keringésüket vizsgáló doppler ultrahangvizsgálat végezhetjük

Fizikai vizsgálatok

 • Hasi szervek fizikális vizsgálata
 • Nemiszervek fizikális vizsgálata
 • Prosztata ujjal történő tapintásos vizsgálata
 • Labor (vizelet üledék, vizelet tenyésztés, vér: PSA, vesefunkció, férfi hormonok
 • Ondó vizsgálat (ezt andrológus végzi)

 

Urológiai szolgáltatásaink

Vizelettartási problémák, inkontinencia vizsgálata

Széles körű kivizsgálást nyújtunk a vizeletürítési és vizelettartási problémákkal élő, vizelet inkontinenciától szenvedő betegeink számára is! Az akaratlan vizeletvesztés mind férfiak, mind nők között, nagy számba fordul elő és rendkívüli mértékben ronthatja az életminőséget, ezért kiemelten fontos ezen problémák kivizsgálása és megfelelő megoldás keresése!

Gyulladásos megbetegedések kezelése

Nagy hangsúlyt fektetünk a vizelet- és húgycsőfertőzések, prosztatagyulladás és szexuálisan terjedő kórállapotok vizsgálatára, illetve kezelésére. Külön figyelmet fordítunk a gyulladásos tüneteket tapasztaló, krónikus kismedencei panaszokkal élő pácienseinkre is, hiszen gyakori, hogy hosszasan fennálló fájdalmaikat nem gyulladás, hanem neurológiai, vagy egyéb szisztémás betegség okozza.

Labor

Az urológiai szakrendelésen a személyes találkozás, kivizsgálás és ultrahangdiagnosztika mellett  lehetőségünk van laborvizsgálatok végzésére is, így a már fent említett prosztata specifikus antigén (PSA) tumormarker vizsgálat mellett vizeletvizsgálatot, a vesefunkció vizsgálatát, húgycsőkenetet és számos egyéb vizsgálatot is elvégezhetünk.

Prosztatarák szűrővizsgálat

A Moszkva Tér Medical Centerben lehetőséget biztosítunk a prosztata vizsgálatára. Szűrővizsgálatunk során a prosztata tapintásos vizsgálata mellett egy vérvizsgálattal (a PSA nevezetű tumormarker levételével) is közelebb kerülünk a prosztata rosszindulatú elváltozásának kizárásához, vagy igazolásához.

Merevedési problémák kivizsgálása

A merevedési elégtelenség (vagy más néven: erektilis diszfunkció) egy sokakat érintő, gyakran előforduló probléma, mely azonban számos különböző okból eredhet: megjelenhet gyógyszer mellékhatásaként, ideggyógyászati, belgyógyászati, vagy kardiológiai betegség tüneteként, de pszichés stressz is merevedési képtelenséget okozhat. Ennek kivizsgálása urológus feladata! Az esetek jelentős részében a vizsgálat során tapasztaltakkal a probléma kiváltó oka jól körülírhatóvá válik és tanácsadásra is nyílik lehetőség.

 

Milyen további vizsgálatot írhat elő az urológiai szakorvos?

Urodinamikai vizsgálat

Ez a vizsgálat minden akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia) kezelésében alkalmazott műtét, vagy invazív beavatkozás előtt szükséges. Csak ez a vizsgálat ad pontos képet a hólyag és a záróizmok működéséről.

Klinikai körülmények közt történő szövettani mintavétel (pl. prosztata biopszia)

Emelkedett PSA és rosszindulatú prosztatatumor gyanúja esetén műtéti körülmények közt prosztata mintavétel javasolható a prosztatarák szövettani vizsgálatának véljából.

Hasi képalkotó vizsgálat (CT, MR)

Amennyiben az ultrahang nem elegendő, úgy urológus szakorvosunk további képalkotó vizsgálatokat javasolhat. Ilyen a prosztatarák vizsgálatára (és kizárására) alkalmazott prosztata MR, vagy a kövesség és tumoros betegségek vizsgálatára használt CT.

Vizelési napló készítése

Vizelési szokásainak mélyreható megismerésének céljával vizelési naplót kérhetnek öntől, amiben folyadékfogyasztási és vizelési szokásairól, pontos adatokkal számol be.

 

Hogyan készüljön az urológiai vizsgálatra?

Érkezzen telt hólyaggal, előzetes leleteit hozza magával.

 

Urológiai vizsgálat ára

Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal30 000
Urológiai szakorvosi vizsgálat ultrahanggal és PSA szűréssel36 000
STD szűrőcsomag (urológiai vizsgálat, 5-ös panel, HIV, szifilisz)60 000
STD szűrőcsomag (3-as panel: Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
17 000
STD szűrőcsomag (6-os panel: Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Neisseria, Gardnerella, Atopobium)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
25 000
STD szűrőcsomag (10-ös panel: Trichomonas v., Chlamydia t., N. gonorrhoeae, Mycoplasma g., Mycoplasma H., Ureaplasma u., Ureaplasma p., Herpes Simplex I/II, Treponema P.)
Szakorvosi vizsgálat árát nem tartalmazza.
30 000
Állandó katéter cseréje10 000
Receptírás3 000

 

Időpontfoglalás

Dr. Romics Miklós, Urológus, Urológia, Ultrahang, Prosztata vizsgálat, Vizelettartási probléma, Felfázás, Inkontinencia, PCOS, Merevedési zavar

Dr. Romics Miklós

UROLÓGUS

Z

Általános kivizsgálás, kezelés, tanácsadás, ultrahang

Z

Vizelet inkontinencia

Vizelattartási panaszok kivizsgálása, kezelése.

Z

Prosztatarák-szűrés

Rosszindulatú daganatok diagnosztizálása.

Magánrendelő elérhetősége

Cím

1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 1.

27-es kapucsengő

Hívj minket telefonon

+36 70 616 9690

Legyünk barátok

Kövess minket Instagramon