Anyajegy vizsgálat és bőrdaganat szűrés

A kor előrehaladtával a melanoma kialakulásának a kockázata nem nő. Minden korosztályban ugyanolyan eséllyel alakulhat ki, amit befolyásol a genetikai öröklődés és a bőr védelméért tett erőfeszítések, mint fényvédelem és megfelelő hidratálás.

A melanoma 20-30 éves korú nők körében vezető halálok, azonban korai stádiumban felfedezve teljes, áttétmentes gyógyulás érhető el.

 

Kinek javasolt az anyajegyszűrés?

Mindenkinek, aki 20 éves kort meghaladta évente egy alkalommal ajánlott az anyajegyszűrésen részt vennie. Kiemelten ajánlott azoknak, akik:

  Z

  a családjában található bőrrákos megbetegedéssel vagy más rákosodással diagnosztizált rokon,

  Z

  önvizsgálat során szemmel látható változást tapasztalt a bőrén és/vagy anyajegyén

  Z

  sok anyajegy található a testén

  Z

  új anyajegy jelent meg a testen, ami gyorsan változtatja alakját, méretét

  Z

  többször előfordult, hogy leégett a bőre

  Z

  rendszeresen erős napsütésnek van kitéve 

   

  Milyen hajlamosító tényezők miatt szükséges a sűrűbb bőrrákszűrés?

  Z

  ha a családban előfordult már bőrrákos megbetegedés

  Z

  világos bőrszín és haj

  Z

  érzékeny, gyorsan leégő és szeplősödésre hajalmos bőr

  Z

  nagy számú anyajegy található a testen

  Z

  anyajegyek formája szabálytalan

  Z

  már esett át bármilyen jellegű bőrrákon vagy volt bármilyen daganatos betegsége

  Z

  többször előfordult, hogy nagyon erősen leégett a bőre

   

  Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  Az első anyajegyszűrést már 20 éves kortól ajánlják nemzetközi szervezetek, amit utána évente érdemes megismételni. Amennyiben olyan riziófaktorok vannak jelen a páciens életében, ami miatt sűrűbben kell az ellenőrzést végezni, akár fél évente vagy negyed évente is ajánlott szakrendelésre ellátogatni.

  A szakorvos vizsgálatán felül ezenkívül a havi önellenőrzésnek is nagy szerepe van, ugyanis bármilyen szemmel észrevehető változást azonnal felfedezhet magán és orvosi segítséggel további vizsgálatokkal pontos diagnózis állítható fel.

   

  Mikor a legideálisabb anyajegyszűrést végezni?

  A legideálisabb az őszi és tavaszi időszak, ha nem sürgős az anyajegy eltávolítása. Ekkor ugyanis a fényvédő krémek használata ellenére is a pigmentált bőr változást mutathat, így több információ megtudható a vizsgálat során. Amennyiben egy kockázatos anyajegyet el kell távolítani, ez az időszak a legmegfelelőbb a szép sebgyógyulásra.

   

  Le lehet venni olyan anyajegyet is, ami nem rossz indulatú?

  Természetesen. Amennyiben olyan helyen található az anyajegy, ami miatt állandó irritációnak van kitéve (melltartópánt alatt, nyaklánc környéke, stb.), esetleg esztétikailag rossz helyen helyezkedik el és zavarja Önt vagy olyan pigmentáció található benne ami miatt később akár veszélyessé is válhat, érdemes eltávolítás mellett dönteni.

  Olyan anyajegyek esetén, ami ugyan nem melanoma, de felmerül a bőrrák kockázata, szintén eltávolítás mellett érdemes dönteni.

  Minden eltávolítás esetén szövettani vizsgálatra is sor kerül, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az anyajegyről további információt tudjon meg kezelőorvosa.

  A módszer, ami mellett az orvos dönt, függ az anyajegy színétől, méretétől, alakjától és hogy hol található az anyajegy. Így történhet lézeres eltávolítás vagy bőrsebészeti kisműtét is.

   

   

  Hogyan készüljünk anyajegy vizsgálatra?

  Nem szükséges semmilyen különleges előkészület. Amennyiben korábban volt bármilyen bőrrel összefüggő egészségügyi problémája és a leletei megvannak, szakorvosunknak így esélye van önt jobban megismeri, illetve részletesebben kiegészítheti anamnézisét.

   

  Hogyan zajlik a bőrgyógyászati vizsgálat?

  Érkezéskor

  Amennyiben van korábbról laborja, lelete, diagnózisa, kérjük hozza magával. A rendszeresen szedett gyógyszereket és aktuálisan használt készítményeket írja össze, hogy az esetlegesen felmerülő kölcsönhatások is figyelembe legyenek véve.

  Amennyiben nem járt még a rendelőben az adatait ki kell tölteni a bejelentkező lapon, majd a különféle kezelésekhez tartozó hozzájárulási iratokat is el kell olvasnia és alá kell írnia (Pl. lézeres kezelés, kozmetikai, esztétikai beavatkozás, stb).

  Az asszisztens az előzetes anamnézist felveszi a vizsgálat előtt, így a vizsgálat kezdetekor a doktornő egyből látja a legfontosabb információkat.

  Vizsgálaton

  Először fizikai vizsgálat történik, ahol vagy a kezelést érintő bőrterület vagy az egész test vizsgálata megtörténik.

  Lézeres beavatkozás történhet, amennyiben anyajegy / bőrdaganat / szemölcs eltávolítása mellett döntenek.

  Szövettani mintavétel történhet, ha olyan elváltozás található a bőrön, ami szabad szemmel nem vagy pontatlanul lenne diagnosztizálható. A beavatkozás előtt helyi érzéstelenítést kap, ami után semmiféle fájdalmat nem fog érezni.

  Kezelés végén a terápia megbeszélése, a megfelelő készítmények elrendelése (antibiotikum, krém, gyógykészítmények), esetleg további vizsgálatok elrendelése (labor, belgyógyászati vizsgálat). Amennyiben lézeres beavatkozás történt, a gyógyulást elősegítő tanácsadást is kap.

  Vizsgálat után

  Amennyiben gyógyszeres kezelésre van szükség, a felhőbe feltölti a doktornő a receptet és az első patikában ki lehet váltani a készítményeket. A kezelési lapot és az eredményt a rendelő email-on küldi el.

   

  Mi történik, ha anyajegyelváltozást talál az orvos?

  Amennyiben rákos elváltozás vagy annyak gyanúja áll fenn, szakorvosunk bőrsebészeti kisműtétet fog javasolni. Minden eltávolítás estén szövettani vizsgálatra küldjük a kimetszett szövetmintát, hogy további vizsgálatokkal biztos eredményeket kaphassunk.

  A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel végzi az orvos, így szinte teljesen fájdalommentes a kisműtét. A metszés során némi ráhagyást hagynak az anyajegy körül, hogy biztosan el legyen távolítva az összes káros sejt. A seb méretétől függően kisebb varrás történik a területen, majd a seb bekötözése történik.

  A műtét után az orvos utasításait és iránymutatásait szigorúan be kell tartani, hogy a sebgyógyulás lehető leggyorsabban és problémamentes menjen végbe.

   

  Miért olyan veszélyes a melanoma?

  A melanoma hónapok alatt kialakuló rákos elváltozás, ami a bőrben lévő pigmentsejtekből indulva fejlődik ki. Az esetek felében egészséges bőrfelületen alakul ki, ezért olyan fontos az újonnan megjelenő anyajegyekkel orvoshoz fordulni. Fejlődése során a mélyebb bőrrétegekben haladva elérheti az irha réteget, ami miatt a nyirokáramba bekerülve áttétek kialakulásához vezethet. Emiatt fontos, hogy a gyanúsnak tűnő anyajegyek el legyenek távolítva, így ha a szövettani vizsgálat során beigazolódik a gyanú, a veszélyes elváltozás fejlődése miatt már nem kell aggódni. Ebben az esetben azonban a sűrűbb ellenőrzővizsgálatok szerepe felértékelődik a megelőzés miatt.

  Melanoma kialakulásának stádiumai
  ( Forrás: https://www.aimatmelanoma.org/stages-of-melanoma/ )

   

  Milyen technikával történik az anyajegy eltávolítása?

  Az anyajegy eltávolítása történhet lézerrel vagy szikével végzett bőrsebészeti kisműtéttel. Mindkét esetben helyi érzéstelenítés mellett zajlik a beavatkozás, így minimális fájdalommal jár az eltávolítás rövid időszaka.

   E

   Anyajegy eltávolítása szikével

   Szakmai protokollnak megfelelően, a melanoma gyanús, a pigmentes anyajegyeket, illetve a melanomákat kizárólag szikével lehet a bőrről eltávolítani. Egyrészt a kimetszett szövetet szövettani vizsgálatra kell küldeni, másrészt az eltávolítás területén biztonsági zóna ráhagyásával, nagyobb terület kerül kimetszésre, hogy biztosan minden káros sejt el legyen távolítva.

   E

   Anyajegy eltávolítása lézerrel

   Csakis olyan anyajegyek távolíthatóak el lézeresen, amik pigment nélküliek, illetve az éranyajegyek típusába tartoznak. Lézeres eltávolítás során a vérzés kisebb, a szövetek kevésbé roncsolódnak, csak helyileg kijelölt területen zajlik a beavatkozás és a sebgyógyulás is gyorsabb és szebb.

    

   Mire kell figyelni anyajegy eltávolítást követően?

   A sebnek nem tesz jót a szélsőséges hőhatás, a túl erős fénysugárzás és az izzadás. Emiatt fél évig kiemelten fontos a seb fényvédelme, hogy a sebgyógyulás gyorsan befejeződjön és a heg szinte észrevétlen legyen a kezelt bőrterületen.

    

   Mi az a dermatoszkóp?

   A dermatoszkóp egy kézi bőrmikroszkóp, ami a bőr struktúráját jobban átlátva mutatja. Ekkor felnagyítva látható a hám és az irha, ami segíti az orvosnak eldönteni, hogy a megvizsgálat területen lévő bőrelváltozás jó vagy rossz indulatú-e. A dermatoszkóppal festékjegyes anyajegyeket lehet megnézni, bőrelváltozásokat és a bőrdaganatokat is. A leggyakoribb bőrrákos elváltozás a bazalioma, teljes biztonsággal diagnosztizálható ezzel a műszerrel

    

   Mire kell figyelni a bőr önellenőrzésekor? Az ABCDE szabály.

   Minden anyajegyen megjelenő változásra fontos felfigyelni. Önvizsgálat során az ABCDE szabály által felállított tüneteket figyelemebe véve végezheti a szemrevételezést:

    Z

    A – Asymmetry (asszimetria) – az anyajegy szabálytalan alakja intő jel lehet

    Z

    B – Border (szélek) – az anyajegy határainak és körvonalának vizsgálata

    Z

    C – Color (színezet) – több különböző szín egy anyajegyen belül kedvezőtlen jelre utal

    Z

    D – Diameter (átmérő) – ha az anyajegy nagyobb mint 6 mm, nagyobb a melanoma kockázata

    Z

    E – Evolving (fejlődés) – látványos változás érzékelhető a felszínen, színben, méretben

    Bőrgyógyászat, Anyajegyvizsgálat, Bőrrákszűrés, Melanoma, Önvizsgálat - ABCDE-szabály

    Melanoma önvizsgálat – ABCDE-szabály
    ( Forrás: https://www.saintjohnscancer.org/melanoma/conditions/melanoma/ )

     

    Miért válassza rendelőnket?

    Z

    Orvosunk hatalmas tapasztalattal és naprakész tudással várja Önt rendelésén.

    Z

    Barátságos és otthonos a környezetben kerül sor a vizsgálatra és kezelésre

    Z

    A rendelő központi elhelyezkedése miatt könnyen megközelíthető, könnyebb a napi rutinba beilleszteni a vizsgálatot.

    Z

    Bőrsebészeti kisműtéteket a rendelőben azonnal elvégezhetőek.

     

    Áraink

    Bőrgyógyászati szakorvosi konzultáció30 000
    Bőrgyógyászati szakorvosi kontroll (2 hónapon belül)25 000
    Anyajegyszűrés dermatoszkóppal első vizsgálat30 000
    Anyajegyszűrés dermatoszkóppal kontroll (3 hónapon belül)25 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5 cm alatti nagyságú; 1-3 db
    30 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5 cm alatti nagyságú; 4-5 db
    40 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5 cm alatti nagyságú; 6-8 db
    50 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5 cm alatti nagyságú; 8-10 db
    60 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5 cm alatti nagyságú; 10 db-tól (irányár!)
    63 000-tól
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5-1 cm nagyságig; 1-3 db
    45 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5-1 cm nagyságig; 4-6 db
    55 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5-1 cm nagyságig; 7-10 db
    65 000
    Bőrfelszíni növedékek eltávolítása (vírusos szemölcs - fibróma) lézerrel
    0,5-1 cm nagyságig; 11 db fölött (irányár!)
    70 000-tól
    Anyajegy, bőrdaganatok eltávolítása60 000
    Szövettani vizsgálat12 000
    Benőtt köröm lézeres műtét - egy oldali60 000
    Benőtt köröm lézeres műtét - kettő oldal110 000
    Gyulladt atheroma, furunculus, carbunculus feltárása35 000
    Tályogfeltárás (egyszerű) helyi érzéstelenítéssel35 000
    Hipertróf, keloidos hegkezelés (injekció)25 000
    Varratszedés szakrendelőnkben15 000
    Kötözés csere10 000
    Receptfelírás vizsgálat nélkül (rendelési időben, rendszeresen szedett gyógyszer)5 000
    Receptfelírás postai úton (rendszeresen szedett gyógyszer, 7 munkanap)7 000
    Hyaluronsavas ajakfeltöltés Teosyal termékkel110.000 forinttól
    Botox kezelés Dysport termékkel55.000 forinttól
    A kezelések árai tájékoztató jellegűek, a vizit során pontosítjuk.

     

    Időpontfoglalás

    Magánrendelő elérhetősége

    Cím

    1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 1.

    27-es kapucsengő

    Hívj minket telefonon

    +36 70 616 9690

    Legyünk barátok

    Kövess minket Instagramon