Kombinált teszt

   

 

Hogyan működik a kombinált szűrés?

A paramétereket egy, az FMF alapítvány által is elfogadott szoftver segítségével elemezzük.

A szűrőteszt számos paraméter együttes értékelése alapján 95%-os megbízhatóságú kockázatbecslést ad a három leggyakoribb magzati kromoszóma-rendellenesség, azaz a 21-es, 18-as és 13-as triszómiák jelenlétéről a születendő babánál.

A teszt a következő faktorokat vizsgálja:

  • az anya életkora – donorpetesejtnél a donor életkora, fagyasztott petesejt vagy embrió esetén a fagyasztáskori életkor,
  • ultrahangos paraméterek – ülőmagassági érték (CRL), tarkóredő (NT), orrcsont (NB) láthatóság, szívfrekvencia (FHR), ductus venosus és tricuspidális áramlási értékek – intézetünkben csak FMF jogosultsággal rendelkező orvosok ultrahang leleteit fogadjuk a kombinált teszthez
  • biokémiai paraméterek – anyai vérből mért két méhlepényi hormonérték: szabad humán choriogonadotropin (szabad β-hCG), pregnancy-associated plasma protein (PAPP-A), preeklapszia szűréssel kiterjesztett szűrésnél pedig a placental growth factor (PLGF)
  • további életmódban jelen lévő faktorokat is vizsgál, mint például az egészséges életmód, káros szokások

Forrás: kombinalt-teszt.hu

 

A vizsgálat elvégzésének ideje

A vizsgálat a terhesség 11. és a betöltött 14. hete között (magzati ülőmagasság CRL 45-84 mm tartományában) bármikor elvégezhető, optimális ideje a betöltött 12-13. terhességi hét.

 

A kockázat meghatározás módszere

A kockázatbecslés alapja minden esetben a várandós szüléskor betöltött életkora. Előrehaladottabb korú várandósoknál gyakoribb a pozitív eredmény, mivel az anyai életkorral nő a Down-kór előfordulásának kockázata, viszont ezzel a teszt érzékenysége is magasabb.

Az anyai életkori kockázatot módosítjuk az ultrahang illetve a vérvizsgálat során mért úgynevezett markerekkel. Olyan markerek használhatóak erre, melyek értéke jellemzően eltér bizonyos kromoszóma rendellenességek esetén az egészséges magzatokétól.

 

Vizsgált biokémiai markerek

Az anyai vérben vizsgált jelzők a terhességgel összefüggő plazmafehérje (PAPP-A) és a human chorionic-gonadotropin szabad ß-egysége (free ß-hCG) melyeket a méhlepény termel. Annak érdekében, hogy ezek a változó értékek a terhesség minden szakaszában értelmezhetőek legyenek, a markerek értékét korrekciós számítással, egy átlagos értékhez viszonyítjuk, és a medián érték szorzataként (MoM) kerülnek kifejezésre.

 

Vizsgált ultrahang markerek

Az átfogó, kiterjesztett ultrahangvizsgálat során az alapos mindenre kiterjedő anatómiai ultrahangvizsgálat mellett, a kromoszóma rendellenességek szűrésére alkalmas markereket is vizsgáljuk a magzatnál. Ezek a nyaki redő vastagságának a mérése (NT), az orrcsont meglétének/hiányának vizsgálata (NB), a ductus érben mért áramlás (DV), a szívben a vitorlás vagy tricuspid billentyűknél mért áramlás (TR) és a szívfrekvencia (FHR).

Természetesen, ahogy a biokémiai vizsgálatoknál, úgy az ultrahangvizsgálatoknál is nagyon fontos a pontos mérés. Az 5-7 centiméteres magzatoknál az egyes paraméterek tized milliméter pontossággal mérendőek, és pár tized milliméteres tévedés is fals eredményt adhat. Ezért Intézetünkben csak olyan szakemberek végezhetnek magzati vizsgálatokat, akik a világ legelismertebb akkreditációjával, a londoni Fetal Medicine Foundation által kiadott licence-el rendelkeznek. Intézetünkben a General Electric (GE) legmagasabb kategóriájú ultrahangkészülékét használjuk.

 

Az eredmény értékelése

Az anyai életkorból számolt kiinduló kockázatot módosítjuk minden egyes paraméterrel, így az egyes értékek külön-külön emelhetik, vagy csökkenthetik a kockázatot. Mindezek alapján kapjuk meg az aktuális kockázatot, melyet az alábbiak szerint sorolunk be:

Alacsony kockázat:

a kockázat kisebb 1:1000-nél, tehát a rendellenesség előfordulási esélye 0,1% alatti. Ebben az esetben rutin terhesgondozás javasolt. A negatív szűrővizsgálati eredmény nem zárja ki az adott rendellenesség jelenlétét, annak alacsony előfordulási valószínűségére utal.

Közepes kockázat:

a kockázat 1:250 – 1:1000 között van, vagyis 0,4-0,1%, ebben az esetben PrenaGenetics®-et javaslunk, mely az anyai vérben keringő magzati DNS-t vizsgálja. A PrenaGenetics® DNS alapú teszt, nem statisztikai alapon működik, mint a Kombinált teszt, így érzékenysége magasabb, fals pozitivitása alacsonyabb. Amennyiben minden közepes kockázatú várandósnál elvégezzük a PrenaGenetics®-et, a Kombinált teszt érzékenysége 97-98%-ra emelhető.

Magas kockázat:

amennyiben a kockázat 1:250 (0,4%) felett van, magas kockázatról beszélünk, de ez az eredmény sem jelenti feltétlenül azt, hogy a magzat érintett lenne az adott rendellenességgel. Ebben az esetben számos körülményt számításba véve javaslunk további vizsgálatokat. Ez lehet a PrenaGenetics®, a chorion biopszia (méhlepény mintavétel), vagy magzatvíz vizsgálat. Az optimális vizsgálat kiválasztása genetikai tanácsadás során dől el.

 

A vizsgálat hatékonysága

A vizsgálat találati aránya (DR)

A rendellenességgel sújtott terhességek azon százaléka, ahol a szűrővizsgálat eredménye magas kockázatú – átlagosan 95% a Down-kórra.

Az álpozitivitás aránya (FPR)

A rendellenességgel nem sújtott terhességek azon százaléka, ahol a szűrővizsgálat eredménye magas kockázatú – átlagosan 2 %

 

Mennyibe kerül a Kombinált teszt?

4D Babamozi30 000
I. trimeszteri ultrahangvizsgálat (11. hét+0 nap - 13. hét+6 nap-ig)38 000
II. trimeszteri ultrahangvizsgálat (19. hét - 21. hét-ig)38 000
III. trimeszteri ultrahangvizsgálat (30. hét - 32. hét-ig)38 000
Ultrahangvizsgálat kombinált szűréssel58 000
Ultrahangvizsgálat kombinált- és toxémia szűréssel68 000
IKER ultrahangvizsgálat58 000
Kontroll ultrahang25 000
Flowmetria25 000
Kombinált teszt20 000
PrenaGenetics® Alap99 000
PrenaGenetics® Optimum199 000
PrenaGenetics® Plus229 000
PrenaGenetics® Origin395 000
PrenaGenetics® Monogen395 000
IntelliNIPT™ Alap179 000
IntelliNIPT™ Prémium229 000
iGen - TRISOMY teszt Alap129 000
iGen - TRISOMY teszt XY149 000
iGen - TRISOMY teszt Complete229 000
iGen - NIFTY Pro teszt225 000

 

További genetikai szűrések

PrenaGenetics® teszt

  • PrenaGenetics® Alap
  • PrenaGenetics® Optimum
  • PrenaGenetics® Plus
  • PrenaGenetics® Origin
  • PrenaGenetics® Monogen

TOVÁBB ›

TRISOMY teszt

  • TRISOMY teszt Alap
  • TRISOMY teszt XY
  • TRISOMY teszt Complete

TOVÁBB ›

IntelliNIPT™ szűrés

  • IntelliNIPT™ Alap Csomag
  • IntelliNIPT™ Prémium Csomag

TOVÁBB ›

NIFTY Pro™

 

Genetikai szűrést végző orvosaink

Dr. Kovács Attila Csaba

Dr. Kovács Attila Csaba

Szülész-Nőgyógyász

Dr. Kovács Bence Géza

Dr. Kovács Bence Géza

Szülész-Nőgyógyász

Szász Vivien

Szász Vivien

Ultrahang és babamozi

Dr. Hoffman Eszter

Dr. Hoffman Eszter

Szülész-Nőgyógyász

Dr. Balogh Sára

Dr. Balogh Sára

Szülész-Nőgyógyász

Magánrendelő elérhetősége

Cím

1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 1.

27-es kapucsengő

Hívj minket telefonon

+36 70 616 9690

Legyünk barátok

Kövess minket Instagramon