Beszéljünk a prosztatarák szűrésről

Bár a hónapnak hamarosan vége, fontosnak tartjuk, hogy minél több szó essen a férfiakat érintő egyik leggyakoribb ráktípusról, mely időben felismerve kezelhető! Urológus szakorvosunk összeállításából kiderül az is, hogy segít-e a szexuális aktivitás a rák megelőzésében.

Mi az a prosztatarák?

A prosztatából kiinduló rosszindulatú daganat, mely áttéteket is képes adni, kezelés nélkül halálhoz vezethet. Időben felismerve azonban jó eséllyel kezelhető és gyógyítható, éppen ezért rendkívül fontos a korai diagnózis, mely rendszeres szűrővizsgálatokkal mutatható ki.

Egyáltalán, mi az a prosztata?

A prosztata, vagy magyar nevén „dülmirigy”, a férfi kismedencében, a húgyhólyag alatt található szerv, melynek legfőbb feladata az ondótermelésben van. Eme hasznos szerepe mellett azonban inkább a jó- és rosszindulatú elfajulásai miatt kerül szóba orvosi vizsgálatok és tv-reklámok világában – fejtette ki Dr. Romics Miklós PhD, a Moszkva tér Medical Center urológus szakorvosa.

A jóindulatú (tehát áttéteket nem képző, halálos szövődménnyel nem fenyegető) prosztata megnagyobbodás jellemzően vizelési panaszokat okoz, és gyógyszeres, végső esetben pedig műtéti kezeléssel menedzselhető. A rosszindulatú megnagyobbodás, azaz a prosztatarák azonban sokáig tünetmentes…

A rosszindulatú prosztatadaganat sokáig panaszmentes

Akkor honnan tudom, hogy prosztatarákos vagyok?

A prosztatarák sokáig – egészen a csontáttétek (más néven metasztázisok) megjelenéséig – tünetmentes maradhat. A korán felismert betegség esetén 98% az esély, hogy 10 év múlva is életben lehet a prosztatarákos beteg, megkésett diagnózis esetén azonban az 5 éves túlélés esélye csupán 30%. Éppen ezért fontos a szűréseken történő részvétel és a rendszeres ellenőrzés!

A jóindulatú (tehát áttéteket nem képző, halálos szövődménnyel nem fenyegető) prosztata megnagyobbodás jellemzően vizelési panaszokat okoz, és gyógyszeres, végső esetben pedig műtéti kezeléssel menedzselhető. A rosszindulatú megnagyobbodás, azaz a prosztatarák azonban sokáig tünetmentes…

Kinek javasolt a prosztata szűrés?

A prosztatarák-szűrés minden férfinek ajánlott! Kiemelten javasolt azonban azoknak, akiknél a családban már előfordult rosszindulatú prosztata tumor, mert nálunk sokkal gyakrabban alakul ki ez a fajta elváltozás. Emellett az idősebbek, és mozgásszegény életmódot folytatók is a magasabb rizikójú csoportba tartoznak: az obezitás és súlyos fokú elhízás többszörösére növelheti a prosztatarák rizikóját!

Hány éves kortól javasolt szűrésre járni?

A prosztatarák életkori csúcsa 66 és 70 és közé tehető, de általánosságban elmondható, hogy 45-50 éves kortól javasolt a szűrés megkezdése – évente ismételve! Azoknál azonban, akiknél egy elsőfokú rokon is prosztatarákban szenvedett, már 40 éves kortól javasolt a vizsgálat.

Statisztikai igazság, hogy ha örökké élnénk, előbb-utóbb mind prosztatarákosak lennénk és így örökké prosztatarák-szűrésre kellene járnunk. Gyakorlatilag azonban 80 év felett már kevésbé javasolt a prosztatarák szűrése.

Milyen vizsgálatok léteznek a prosztatarák szűrésére?

A prosztatarák szűrésére hagyományosan két vizsgálat létezik. Az első a PSA (Prosztata Specifikus Antigén) nevű tumormarker, melyet vérből veszünk és 4.0 nanogram/milliliter alatt normális. Természetesen ez is csak egy statisztikai igazság, és alacsonyabb érték mellett is fedeztek már fel prosztatarákot, és emelkedett érték mellett is lehetünk tumormentesek. (A PSA megemelkedhet jóindulatú megnagyobbodás, vagy prosztatagyulladás mellett is.) Az azonban bizonyos, hogy folyamatosan emelkedő PSA erősen felveti a prosztatarák gyanúját!

A másik (klasszikusabb) vizsgálat a prosztata ujjal történő vizsgálata a végbél felől. A vizsgálat bár teljesen fájdalmatlan, gyakran félelmet kelt a férfiak között, és távol tartja őket a prosztataszűréstől. Természetesen a vizsgálatnak van hozzáadott értéke, a PSA vizsgálat – rektális prosztatavizsgálat nélkül is több, mintha semmilyen vizsgálat nem történne. Ezért fontos kiemelni, hogy – jelentős ellenérzések és félelemek esetén – prosztatarák-szűrés végezhető a rektális vizsgálat elhagyásával is.

 

A jóindulatú megnagyobbodás a húgycsövet elszorítva vezet vizelési panaszokhoz

És ha pozitív az eredmény?

Amennyiben a PSA-érték, vagy a rektális vizsgálat eredménye (vagy mindkettő) felveti a prosztatarák gyanúját, úgy a továbbiakban a prosztata mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatát végezhetjük, hogy pontosítsuk az eredményt, ám végső soron a prosztatából történő sebészi mintavétel (biopszia) az, mellyel egyértelműen, szövettanilag is bizonyítható a prosztatarák jelenléte. Ennek végzése kórházakban, klinikákon, illetve nagyobb privát intézetekben kérhető.

Van megoldás?

Amennyiben a szövettani vizsgálat egyértelmű prosztatarákot igazol, úgy urológus szakorvossal történő megbeszélés szükséges a további teendőkről: alacsony rizikójú prosztatarák esetében ugyanis gyakran elég a szoros követés, míg magas rizikójú prosztatarák esetében műtéti kezelésre is szükség lehet! De csak így, a prosztatarák idejekorán történő felismerésével garantálható a gyógyulás, valamint a  hosszú és biztos túlélés!

Van mód a megelőzésre?

Nincs olyan tabletta, vagy varázsszer, mellyel a prosztatarák rizikóját nullára csökkenthetnénk. Azonban létezik pár megoldás, mellyel a lehető legalacsonyabbra szoríthatjuk a daganat kialakulásának veszélyét:  a rendszeres testmozgás (napi 10000 lépés, vagy 30 perc testmozgás) több, mint 50%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét, de ugyanilyen kedvező hatással bír az egészséges testtömeg megtartása és a rendszeres ejakuláció (20 alkalom/hónap) is!

Dr. Romics Miklós, Urológus, Urológia, Ultrahang, Prosztata vizsgálat, Vizelettartási probléma, Felfázás, Inkontinencia, PCOS, Merevedési zavar

Dr. Romics Miklós

Urológus

Időpontfoglalás

Hasznosnak találtad a cikket? Oszd meg ismerőseiddel

További tartalom